Türkiye’de ilk Aikido çalışmaları Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde Türkiye Jimnastik Federasyonu’nda Antrenör ve Milli hakemlik yapmış olan Mehmet Lemi Bağdatlılar tarafından başlatılmıştır. Lemi Shihan Avrupa ve Amerika’dan temin ettiği, Aikido eğitim filmleri, dergi ve kitaplar ile ilk Aikido çalışmalarına başlamış olup, kendi anlatımıyla ilk ukeleri dejimnastikçi arkadaşları olmuştur. Lemi Sensei 1981 yılında hocası ve arkadaşı olan Ahmet Berkol Ökten Sensei’nin davetiyle Kadıköy’deki Samurai spor salonunda Aikido dersleri vermeye başlamıştır. Bu çalışmalar devam ederken, Japonya’daki Dünya Aikido Merkezi’ne (Aikido World Headquarter) 1982- 1983 yıllarında yazdığı iki tanıtım ve tanışma mektupları geç de olsa Samurai spor salonuna gelen bir telefonla karşılığını bulmuştur.
1983 Haziran ayında Japon Komatsu firması tarafından İstanbul’a Ortadoğu satış teşkilatının genel müdürlük makamı ile görevlendirilen aynı zamanda Aikido üstadı olan Kenji Kumagahi (5.Dan) ile Samurai spor salonunda, Ahmet Berkol Ökten Sensei ve Lemi Bağdatlılar Sensei’nin görüşmelerinin ardından bir hafta içinde Türkiye’de resmi olarak Aikido çalışmalarına başlanmıştır.
Samurai spor salonunda başlanan eğitimlerde Kenji Kumagahi’nin ilk öğrencileri; Ahmet Berkol Ökten, Lemi Bağdatlılar ve Neşe Altan (Türkiye’nin ilk kadın Aikido’cusu, siyah kuşak ve kadın eğitmeni) olmuştur. Dokuz ay kadar süren bu üçlü eğitimden sonra aralarına; Melih Toprakçı, İhsan Özgün, Mevlüt Zor, Ali Uludağ, Mustafa Aygün, Uğurcan Sevil, Halit Vatansever, Remzi Gemici Yusuf Akyurt ve Yalçın Yenice ile eğitimlerine devam etmiş, sonrasında yenilerin katılması ile çalışmalar daha da güçlenmiştir. Kenji Kumagahi’nin 1983 yılında İstanbul’da başlayan Aikido yolculuğu 1988 yılına kadar devam etmiş ve şu anda Türk Aikido’sunun ileri gelen hocalarını bu zaman dilimi içerisinde yetiştirmiştir. 1988 yılın’da Tokyo’ya geri dönen Kumagahi Shihan, Hombu dojo’da çalışmaya devam ederken Türkiye’ye olan gönül bağı, yıllık seminer programlarında ülkemize zaman ayırmasına ve dojo ziyaretleri yapmasında çok etkili olmuştur.
Kumagahi Shihan’ın yetiştirmiş olduğu öğrencilerden; Ali Uludağ, Mustafa Aygün, Lemi Bağdatlılar, İhsan Özgün, Yalçın Yenice ve Yusuf Akyurt Aikido’ya devam ederek kendi dojolarını açarak, “Aikikai Stilinde” binlerce gencin Aikido öğrenmesine vesile olmuşlardır. Kumagai Shihan’ın Japonya’ya dönmesinin ardından yetiştirmiş olduğu öğrencileri Aikido’nun gelişmesi için çalışmalarına devam etmiş, kendilerinden sonra devam edecek Türk Aikido’sunu daha ileriye taşımaya çalışmışlardır.
1990’ların sonuna kadar İstanbul’da devam eden Aikido çalışmaları, sonraki yıllarda yavaş yavaş tüm Türkiye’ye yayılmaya başlamıştır. Bununla beraber; O’Sensein en yakın öğrencilerinden olan ve Yaşayan Aikido’nun tek temsilcisi Nobuyoshi Tamura Shihan’ın öğrencisi Nebi Vural Sensei de 40 yıldan uzun süredir Türk Aikidosu’nu dünya ülkelerinde başarıyla temsil etmekte ve hem Türkiye’de hem de yurtdışında Aikido’nun gelişimine katkı sağlamaya devam etmektedir.
Bugün Türkiye’de Aikido, Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu’nun altında (Aikido Branşı) olarak yönetilmektedir. Kumagahi Shihan’ın Aikikai stili ve farklı grupların stilleri ile Aikido çalışmakta olan dojoların sayısı her geçen gün artmaktadır. Federasyon’un ve Aikido gruplarının kendi katkıları ile her yıl birçok yabancı Sensei Türkiye’ye gelerek Aikido çalışmaları yapmakta ve seminerler düzenlemektedirler.
Yukarıda isimlerini yazdığımız tüm hocalarımızı saygı ve minnetle anıyor, verdikleri emekler yetiştirdikleri tüm öğrenciler için kendilerine Türk Aikidosu, Çengelköy Aikido Akademi ailesi ve şahsım adına teşekkür ederken, sizler olmasaydınız biz olmazdık diyorum.
Sedat ILGAR (6.Dan)
ÇAA Kurucu / Baş Eğitmeni