Budo Terbiyesi ile Yetişmek

Her şeyden önce tatamide çalışmalarınızı cesaretle, inançla, gayretle, sebatla, alçak gönüllülükle, art çıkar niyeti olmadan, Dan peşine koşmadan nezaket kaidelerine uyarak yapmayı kabul etmelisiniz. İlk önce, başlamak için öğrenmeniz gereken; dizlerinizin derisi soyulana ve elleriniz yarılana kadar birbirini takip eden terler içinde kaldığınız antrenmanlarda en büyük dört tehlikeyi yenmeniz olacaktır:
KYÔ – SÜPRİZ
GHI – ENDİŞE
WAKU – KARARSIZLIK
KÛ – KORKU
Bütün bunlar BUDO’da hayatidir ve yaşadığımız hayatta çok önemlidir. Bu hataları, eksiklikleri yendikten sonra, dört temel fazileti elde etmek, kazanmak mecburiyetindesiniz:
Birincisi REI – NEZAKET : Dojonun içinde ve dışında herkesle en iyi, en kibar şekilde davranış sanatıdır.
İkincisi CHOKU – KUVVET : Hayat zorluklarına karşı mücadele etmek için kafa ve vücudun birleşerek doğurduğu enerjidir.
Üçüncüsü SEI – HUZUR : Dengeli, sakin, sükunet içinde, kararlıkla kendine hakim olmaktır.
Dördüncüsü SOKU – SÜRAT : Yargı hızı, asla yanılmamak için uyanık olmak, hangi olay olursa olsun hemen en iyi şekilde cevap verme yeteneyidir.
Bütün bunları çalışa çalışa, teknikleri her gün yapa yapa vücutla aklın uyum içinde olmasını sağlayacaksınız. İşte o zaman BUDO hayatınızı ışıklandıracak ve hürriyeti bulacaksınız. Teknikler basit ve tam olarak parlayarak doğacaktır. Kazanmayla kaybetmenin aynı olduğunu anlayacaksınız. Böylece EGONUZU, bencilliği terk edeceksiniz. Yavaş yavaş “her yönden eksiksiz bir insan" olma seviyesine ulaşılacaktır.