Aikido Nedir?

Aikido Teknik Tablo

AİKİDO ‘’Beyefendiler’in Savunma Sanatı’’

Aikido’nun kökeni 11.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Diğer savaş sanatlarından farklı olarak Aikido saray çevresinde
ortaya çıkmıştır. Saray’a yakın kişiler savaşırken karşılaştıkları temel sorun, düşmanlarının da tıpkı kendileri gibi zırhlı olmasıydı. Bu yüzden General Minamoto Yoshimitsu zırhların açık ve bağlantı bölgelerine yönelik özel bir savaş sanatı olan ani burkmalar, kaldıraç ve atış teknikleri içeren klasik Aiki-Jutsu’yu geliştirdi.
1920’lerde klasik Japon savaş sanatlarında en yüksek ustalık seviyesine ulaşan Morihei Ueshiba (O’Sensei); Jitsu (el), Ken (kılıç) ve Yari (mızrak) dahil olmak üzere, Aiki-Jutsu teknikleri’ni, Samuraylar’ın geleneksel disiplinleri’ni geliştirilip modernize etmiş, felsefi boyutunu zenginleştirerek bu sanata Aikido adını vermiştir.
Aikido çeşitli tutuş, atış teknikleri ve eklem kilitleme üzerine yoğunlaşmaktadır. Atlanmaması gereken en önemli konu saldıgana zarar vermekten ziyade, saldırıdan kurtulmaktır. Bu da ancak Aikido yapan kişinin, saldıran ve evrenle uyumlu hareket edebilmesi ile mümkündür.
Doğu felsefesinde “Ki” yaşam enerjisi, yaşam gücü veya nefes olarak yaşamın kaynağında yer almaktadır. Aikidio da
Ki ise hem kavram,hem de kelime olarak Aikido’nun kalbinde yer almaktadır. Aikido hecelere ayrıldığında;
AI = UYUM / BAĞLANTI
KI = RUH / ENERJİ
DO = YOL
Kelimenin tam anlamıyla, Aikido “Yaşamsal enerji ile uyum yolu” olarak tercüme edilmektedir.
Hiçbir Aikido tekniği, saldırı ile başlamaz. Aikido çalışmalarının temel amacı, İnsanın bencillikten arınması, duyarlı ve saygılı olmasıdır. O’Sensei’nin deyişi ile Aikido ; ‘‘Evrenin maneviyatının kabul edilmesi ve doğadaki her varlığın korunmasıdır. Öyle ki, değil insanlara zarar vermek, mecbur kalmadıkça savunma amacıyla bile yapılmaz. Bu sebeple Aikido, “Beyefendiler’in Savunma Sanatı” olarak bilinir.

Morihei Ueshiba (O’Sensei)

MORİHEİ UESHİBA (O’SENSEİ)

Morihei Ueshiba (O’Sensei) (1883-1969), Japon savaş sanatı Aikido’nun kurucusu tarihteki en büyük ve sevilen savaş sanatçılarından biridir.Güney Japonya’nın bir sahil kasabası olan Tanabe’de 14 Aralık 1883 yılında doğmuştur. Gençlik zamanlarının çoğunu çeşitli dövüş sanatları okullarında Sumo da dahil olmak üzere, Jiujutsu, Yagyu ve Daitu tekniklerinin yanı sıra kılıç ve mızrak tekniklerini öğrenerek geçirmiştir.
Daha gençlik yıllarındayken bile maneviyata oldukça önem veren Ueshiba, özellikle karizmatik ve manevi yönlerden etkili olan dövüş sanatları ustası Onisaburo Deguchi’den etkilenmiş ve dövüş sanatlarının kişisel arındırma ve manevi eğitim aracı olarak kullanılmasına yönelik olarak ondan eğitim almıştır.
O’Sensei’nin hayatının çoğunu Japonya’nın da içinde bulunduğu çatışmalar ve savaşların içerisinde geçirdi. Ancak, bu süre zarfında Aikido’yu kurdu ve dünya halklarına barış içinde bir araya gelmenin bir yolu olduğunu ilan etti. Dövüş eğitimi’nin sadece başkalarını yenmek için değil, kendini rafine etmek ve mükemmelleştirmek için bir araç olarak yapıldığında başarıya ulaşmanın mümkün olduğunu savunmuştur. O’Sensei’nin ünlü sloganı “Masakatsu Agatsu”, Aikido’nun ruhunun özünü içerir: “gerçek zafer, benliğin zaferidir.”
O’Sensei’nin inanılmaz teknik uzmanlığı ve karizması, yaşamı boyunca yüksek rütbeli askeri subaylardan, hükümet personelinden ve İmparatorluk ailesinden tam destek görmüştür. 26 Nisan1969 yılında ölümünden sonra, dünya barışına eşsiz katkılarından dolayı İmparatorluk Madalyasına layık görülmüştür. Oluşturduğu vizyon ve kurduğu “Barış Yolu” sayesinde Samuray’ların en asil felsefeleri ve niyetleri dünya kültürünün bir parçası haline gelmiş ve tüm kültürlerden milyonlarca kişiye manevi rızık olmuştur.